Nepečený banánovo-pistáciový dort (raw food)

14.11.2014 07:33

Recept na nepečený vitariánský banánovo-pistáciový dort. Sytý zdravý dezert přirozeně bez lepku, bez přidaného rafinovaného cukru, bez vajec, bez mléka a laktózy. Dort, který potěší nejen milovníky pistáciových oříšků. Možná Vás zklame jeho barva, neb byste mohli očekávat více jasně zelenou (kterou známe obvykle z uměle dobarvovaných pistáciových sladkostí), ale mohu Vás ujistit, že barva nebarva, tenhle dortík Vám bude chutnat. Tedy mě chutnal fakt hodně. Je to další recept patřící do kategorie raw food, živá strava, syrová strava či vitariánství. Zkoušela jsem ho opět jako minidort o průměru 12 cm pro menší rodinu. Spotřebujte do 2-3 dní. Vyzkoušejte!

INGREDIENCE na minidort o průměru cca 12 cm:

Na korpus:

  • 2 vrchovaté polévkové lžíce raw pistáciových oříšků
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce sušeného kokosu
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce natural mandlí (předem namočených na 6-12 hodin ve studené vodě)
  • Lžíce raw agáve sirupu nebo medu, tmavého javorového sirupu, palmového nektaru apod. (koupíte zde »)


Na krém:

  • 2 vrchovaté polévkové lžíce raw pistáciových oříšků
  • 1 zralý banán (né moc velký)
  • 2 polévkové lžíce rozpuštěného raw kakaového másla - raw cacao butter (koupíte zde »)
  • Lžíce raw agáve sirupu nebo medu, tmavého javorového sirupu, palmového nektaru apod. (koupíte zde »)


Na posyp:

  • troška nasekaných pistácií


POSTUP:

  1. Nejprve si připravíme korpus: V mlýnku (na mák či kávu) nameleme nahrubo pistáciové ořechy a dáme je do mísy.
  2. Nyní v mlýnku nameleme sušený kokos až do lepkavé hmoty a dáme ho do mísy k pistáciím.
  3. Ve stejném mlýnku nebo sekáčku nameleme máčené mandle (z kterých jsme slili vodu), až do lepkavé hmoty a přidáme do mísy.
  4. Do mísy přidáme lžíci raw agáve sirupu anebo medu a hmotu promícháme, prohněteme. Poté ji natlačíme na dno dortové formy, a formu dáme na chvíli do lednice.
  5. Nyní vytvoříme krémovou vrstvu: V mlýnku nebo robotu nameleme na prášek pistáciové ořechy. Do robotu přidáme k pistáciovému prášku banán a mixujeme do hladka.
  6. Přidáme rozpuštěné kakaové máslo a znovu promixujeme. (Máslo rozpustíme např. tak, že hrudku nastrouháme a pak v misce dáme na topení roztát, případně opatrně nahříváme ve vodní lázni tak, aby teplota nepřekročila 42-45 °C). Krém ochutnáme a podle sladkosti přidáme lžíci (nebo méně či více) raw agáve sirupu a naposledy promixujeme do hladkého krému.
  7. Z lednice si vyndáme formu s korpusem, na který navrstvíme vzniklý krém. S formou trošku poklepeme o pracovní desku, aby se krém lépe usadil a rozložil.
  8. Krém posypeme nahrubo nasekanými/namletými pistáciemi. Dort dáme do ledničky přes noc nebo aspoň na 4 hodiny. Servírujeme ho vychlazený, uchováváme v lednici a spotřebujeme do 3 dnů.

 

Pozn: © www.syrova-strava.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele tohoto webu je zakázáno (více zde »).


 

 

Zpět

 
 

Reklama:

 

© 2012-2024 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode