Mrkvová kari polévka krémová (raw food)
16.02.2013 20:11
Jednoduchý recept na raw krémovou mrkvovou kari polévku. Krémové konzistence v ní docílíme pomocí kešu oříšků. Tato vitariánská polévka je hotová do 10 minut.
INGREDIENCE (množství na jednu porci vydatné polévky):
- Voda - 3/4 šálku studené či vlažné vody.
- Mrkev - 1 šálek hrubě nasekané či nastrouhané čerstvé mrkve.
- Mrkev – ½ šálku jemně nastrouhané mrkve (zatím nechat stranou, nemixovat, vloží se do polévky až na závěr).
- Kešu oříšky - 1/4 šálku natural raw kešu oříšků, přes noc namočených ve studené vodě (koupíte zde »)
- Kari – ½ lžičky sladkého kari koření
- Česnek – 1/4 stroužku čerstvého česneku, nebo trocha sušeného česneku, případně česneku medvědího. Můžete česnek úplně vynechat.
- Sůl – dle chuti organická nerafinovaná sůl – mořská, růžová himalájská nebo keltská (čím méně solíte, tím lépe, časem zkuste i bez soli).
- + variabilně lze přidat další koření (kmín, oregáno...)
POSTUP:
- Do mixéru vložte všechno kromě jemně nasekané mrkve - tedy do mixéru dejte vodu, kešu oříšky, hrubě nasekanou/nastrouhanou mrkev, kari, sůl a česnek. Pokud nemáte rádi silnou česnekovou chuť, tak čerstvý česnek nemixujte, ale přidejte ho vylisovaný nebo rozmačkaný až na závěr a zamíchejte do směsi. Rozmixujte do hladka.
- Přelejte do kastrůlku, přidejte jemně nasekanou mrkev a pokud jste si dali stranou čerstvý česnek, tak ho přidejte až nyní.
- Opatrně ohřejte za stálého míchání na co nejmenším ohni či ve vodní lázni do teploty 42 °C. Ihned podávejte.
Pozn. 1: Jako vše ostatní, jezte polévku pomalu, převalujte ji v ústech, promíchejte se slinami, než polknete. Usnadníte tak tělu trávení a vstřebání důležitých živin.
Pozn. 2: Mrkev obsahuje organické cukry, v hojném množství karoten, měnící se v našem těle na vitamín A. Obsahuje také vitamíny B, C, D, K. Z dalších prvků pak vápník, draslík, sodík, hořčík... Má vyživující a posilující účinky.
Pozn: © www.syrova-strava.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele tohoto webu je zakázáno (více zde »).