Hrášková polévka (raw food)
10.12.2012 07:59
Poctivá hrášková polévka, která si zachová chuť i barvu hrášku, jakobyste ho právě snědli vyloupnutý z lusku. A protože je to opět 100% raw food recept, zachová si tato polévka i všechny ostatní živiny (enzymy, vitamíny, stopové prvky a látky v přirozeném poměru), jak je připravila "matka Příroda". Polévka je hotová za 5 minut.
INGREDIENCE:
- Hrášek čerstvý (vyloupaný ze slupek) nebo zmrazený (hodí se během zimy). Stranou si nechte pár hrášků, které nebudete mixovat. Pokud máte "cukrový" hrášek z vlastní zahrádky a jde o mladé šťavnaté lusky, můžete po odstranění tuhých kousků slupky použít i lusk.
- Mletý či drcený kmín
- Sůl himalájská růžová či jiná kvalitní organická (zkuste i bez soli, nejlépe je sůl úplně z jídelníčku vyřadit nebo výrazně omezit).
- + variabilně sezam (sezamová semínka) - 24 hodin nebo přes noc namočená do trošky studené/vlažné vody.
- Možné přidat i jednu menší mrkev a kousek kořene petržele, ty trochu změní chuť i barvu polévky. Zkuste obě varianty.
POSTUP:
- Do mixéru dejte vodu, hrášek (příp. i lusky) a sezamová semínka (případně i mrkev a petržel) a rozmixujte do hladka.
- Ochutnejte a osolte dle Vaší potřeby, opět promixujte.
- Přelejte do kastrůlku, přidejte kmín a pár kousků celého hrášku a opatrně ohřejte za stálého míchání na co nejmenším ohni či ve vodní lázni do teploty 42 °C.
- Ihned podávejte a vychutnejte si tuto báječnou svěží hráškovou polévku.
- Můžete ji navrchu ozdobit dle chuti třeba naklíčeným sezamem, vojtěškou, pažitkou, petrželkou či loupanými konopnými semínky (koupíte zde »).
Jako vše ostatní, jezte polévku pomalu, převalujte ji v ústech, promíchejte se slinami, než polknete. Usnadníte tělu trávení a pocit nadmutí či plynatosti by se neměl dostavit. Tento problém bývá obvykle spíš u tepelně upraveného hrachu. Vyzkoušejte poprvé třeba menší množství této syrové raw hráškové polévky a uvidíte, jak na ni Vaše tělo reaguje.
Pozn.: Hrášek obsahuje hodně rostlinných bílkovin, vitamín C, E, karoteny, také vitamín B1, B2, B6 a kyselinu listovou. Má vysoký obsah draslíku, také hořčíku, vápníku, železa a zinku. Obsahuje také přirozený cukr (sacharidy) a vlákninu. Tuků obsahuje málo.
Pozn: © www.syrova-strava.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele tohoto webu je zakázáno (více zde »).