Hrášková polévka (raw food)

10.12.2012 07:59

Poctivá hrášková polévka, která si zachová chuť i barvu hrášku, jakobyste ho právě snědli vyloupnutý z lusku. A protože je to opět 100% raw food recept, zachová si tato polévka i všechny ostatní živiny (enzymy, vitamíny, stopové prvky a látky v přirozeném poměru), jak je připravila "matka Příroda". Polévka je hotová za 5 minut.

 

INGREDIENCE:

  • Hrášek čerstvý (vyloupaný ze slupek) nebo zmrazený (hodí se během zimy). Stranou si nechte pár hrášků, které nebudete mixovat. Pokud máte "cukrový" hrášek z vlastní zahrádky a jde o mladé šťavnaté lusky, můžete po odstranění tuhých kousků slupky použít i lusk.
  • Mletý či drcený kmín
  • Sůl himalájská růžová či jiná kvalitní organická (zkuste i bez soli, nejlépe je sůl úplně z jídelníčku vyřadit nebo výrazně omezit).
  • + variabilně sezam (sezamová semínka) - 24 hodin nebo přes noc namočená do trošky studené/vlažné vody.
  • Možné přidat i jednu menší mrkev a kousek kořene petržele, ty trochu změní chuť i barvu polévky. Zkuste obě varianty.

 

POSTUP:

  1. Do mixéru dejte vodu, hrášek (příp. i lusky) a sezamová semínka (případně i mrkev a petržel) a rozmixujte do hladka.
  2. Ochutnejte a osolte dle Vaší potřeby, opět promixujte.
  3. Přelejte do kastrůlku, přidejte kmín a pár kousků celého hrášku a opatrně ohřejte za stálého míchání na co nejmenším ohni či ve vodní lázni do teploty 42 °C.
  4. Ihned podávejte a vychutnejte si tuto báječnou svěží hráškovou polévku.
  5. Můžete ji navrchu ozdobit dle chuti třeba naklíčeným sezamem, vojtěškou, pažitkou, petrželkou či loupanými konopnými semínky (koupíte zde »).

Jako vše ostatní, jezte polévku pomalu, převalujte ji v ústech, promíchejte se slinami, než polknete. Usnadníte tělu trávení a pocit nadmutí či plynatosti by se neměl dostavit. Tento problém bývá obvykle spíš u tepelně upraveného hrachu. Vyzkoušejte poprvé třeba menší množství této syrové raw hráškové polévky a uvidíte, jak na ni Vaše tělo reaguje.

 

Pozn.: Hrášek obsahuje hodně rostlinných bílkovin, vitamín C, E, karoteny, také vitamín B1, B2, B6 a kyselinu listovou. Má vysoký obsah draslíku, také hořčíku, vápníku, železa a zinku. Obsahuje také přirozený cukr (sacharidy) a vlákninu. Tuků obsahuje málo.

 

Pozn: © www.syrova-strava.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele tohoto webu je zakázáno (více zde »).


 

 

 

Zpět

 
 

Reklama:

 

© 2012-2024 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode