Fíkovka – fíkovo-čokoládový dezert od Anny (raw food)
16.02.2013 09:15
Recept na sladký a zdravý fíkovo-čokoládový raw dezert, který nám poskytla Anna Hýžová.
INGREDIENCE – FÍKOVÁ PLACKA:
- Fíky – šálek natural raw bio fíků
- Kokosový olej – 2 lžíce panenského kokosového oleje (koupíte zde »)
- Kakaový prášek – 2 lžíce nepraženého raw kakaového prášku (koupíte zde »)
- Ořechy – natural ořechy vlašské, lískové a mandle
POSTUP – fáze 1 (placka):
Fíky namočíme na cca 2 hod. do studené vody. Vodu slijeme do hrnečku, fíky dáme do mixéru, přidáme vlašské ořechy a oloupané mandle (předem namočené na 12-24 hod do studené vody a pak oloupeme), kakao a vše umixujeme. Ze směsi vytvoříme placku (cca 2 cm), kterou poklademe půlkami lískových ořechů.
Nyní si připravíte čokoládovou polevu/vrstvu.
INGREDIENCE - ČOKOLÁDA:
- Kakaové máslo – 2 lžíce raw kakaového másla (koupíte zde »)
- Kokosový olej – 1 lžíce panenského kokosového oleje (koupíte zde »)
- Kakaový prášek – 5 lžic nepraženého raw kakaového prášku (koupíte zde »)
- + dle chuti k doslazení možná voda z fíků nebo raw agávový sirup (koupíte zde »)
POSTUP – fáze 2:
Kakaové máslo rozehřejeme ve vodní lázni (jen do 40 °C), pak přidáme na rozehřátí i kokosový olej. Dáme do hnětací mísy, přidáme raw kakaový prášek a zvolna necháme čokoládu promíchat (můžeme míchat také ručně). Pokud vám nebude stačit oslazení čokolády ve spojení s fíkovou plackou, je možné ji dle potřeby osladit vodou z fíků (ve které jsme je máčeli), nebo raw agávovým sirupem. Promíchanou čokoládu nalejte na připravenou fíkovou placku. Necháte vychladit/ztuhnout v ledničce.
Pozn.: Tento recept poskytla pro stránky www.syrova-strava.cz Anna Hýžová, autorka projektu a knihy „Škola živé stravy“ - www.ziva-strava.cz.