Domácí raw čokoláda – bohatý zdroj hořčíku, antioxidantů a energie

28.03.2013 19:53

Čokoláda patří asi k nejoblíbenějším pochutinám na Zemi. Pokud si koupíte nebo sami vyrobíte pravou čokoládu z nepraženého kakaa, nejenže si pochutnáte, povzbudíte své smysly, zvýšíte hladinu své energie, ale také obohatíte své tělo řadou důležitých látek, jako jsou antioxidanty, minerály a vitamíny, jichž obsahují syrové nepražené kakaové boby široké spektrum. Pokud tedy konzumujete čokoládu ve stylu raw, tedy ze syrových nepražených kakaových bobů. Taková raw čokoláda je zejména výborným zdrojem hořčíku a organické síry a je jedním z nejvyšších zdrojů antioxidantů (možná nejvyšším z dosud probádaných potravin). Pravá čokoláda či nepražené kakao, toť jsou pravé pokrmy bohů. 

 

Nepražené raw kakao můžete přidávat do různých koktejlů, při výrobě raw sušenek, do mandlového či jiného ořechového mléka a vytvořit si tak tekutou čokoládu, anebo si můžete vytvořit tuhou formu čokolády.

 

Co potřebujete k výrobě domácí raw čokolády?

  • raw kakaové máslo (koupíte zde »)
  • raw kakaový prášek - nepražené kakao (koupíte zde »)
  • raw agávový sirup nebo raw palmový nektar či jiné raw sladidlo (koupíte zde »)
  • + trocha studené vody
  • + variabilně trocha raw kokosového oleje, za studena lisovaný kokosový olej, ten můžete použít, pokud nemáte k dispozici kakaové máslo (koupíte zde »)

 

Kakaové máslo doporučuji roztlouci v keramickém hmoždíři na co nejmenší kousky, případně nastrouhat na umělohmotném struhadle (které se používá normálně na tření česneku), aby došlo k rychlému rozpuštění. Kakové máslo tak můžete buď nechat rozpustit na topení anebo opatrně ve vodní lázni. Důležité je, aby nepřešlo teplotu nad cca 40-42 °C. Potom přidejte kakaový prášek, sladidlo, pořádně rozmíchejte. Na zředění můžete přidat trochu studené vody. Lze přidat i trochu kokosového oleje. Poměr ingrediencí se liší s ohledem na množství a účel. Pokud děláte trošku čokolády do formiček, které pak dáte zchladit a ztuhnout do ledničky, anebo jako polevu na třeba pohankový či ovocný pohár... Doporučuji začít 2 lžícemi kakaového másla, 2 lžícemi kakaa, lžící sladidla, zamíchat a dle hustoty přidávat ostatní. V průběhu ochutnejte a i Vaše chuť Vás navede. Každopádně je příprava domácí raw čokolády voňavý a vzrušující proces :-) Nenechte se tedy odradit tím, že zde neuvádím přesné hodnoty množství ingrediencí.

 

Přidávám žde také recept na větší množství čokolády podle e-shopu VitalVibe.eu:

  • 1 raw kakaové máslo (250 g) (koupíte zde »)
  • 1 raw kakaový prášek (227 g) (koupíte zde »)
  • 50 -70 g palmového cukru (podle požadované sladkosti čokolády) (koupíte zde »)
  • 5 kapek stevie (dodá sladkost, lze vynechat a přidat víc cukru)
  • lze přidat i vanilkové lusky nebo kvalitní esenciální oleje na dochucení

Máslo rozpustíme ve vodní lázni o teplotě 40-45 stupňů Celsia (abychom zachovali všechny cenné látky). Tekuté máslo dáme spolu s ostatními ingrediencemi do mixéru a mixujeme na tekutinu, kterou lijeme do připravených formiček. Lze přidat jakékoli najemno nakrájené ořechy, drcené kakaové boby, goji, atd.

 

Zpět

 
 

Reklama:

 

© 2012-2024 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode