Domácí bezlepkové pohankovo-lněné sušenky s kustovnicí a švestkami (raw food)

04.11.2013 18:25

Recept na domácí vitariánské pohankovo-lněné bezlepkové sušenky/placky v duchu raw food. Přirozeně bez lepku, bez cukru, bez laktózy, bez sóji, bez éček, bez barviv, konzervantů a podobně.

 

HLAVNÍ INGREDIENCE:

Přes noc nebo na 12-24 hodin namočit do studené vody:

  • pohanku kroupu (2 až 3 polévkové misky)
  • zlaté lněné semínko (hrnek nebo miska)
  • natural lískové ořechy nebo natural mandle (hrnek)
  • kustovnice čínská (goji) a švestky (hrnek nebo miska, zalít jen trochou vody a vodu pak použít do mixéru)

Pokud budete chtít udělat sladší verzi sušenek, tak si připravte ještě raw sladidlo, jako např. raw agávový sirup, raw jakonový nektar nebo raw palmový nektar, případně lze použít čistý rýžový slad nebo co nejtmavší bio javorový sirup – což nejsou již raw sladidla, nicméně pro občasné doslazení je použít můžete – rozhodujte se i dle pocitů.

 

POSTUP:

Do mísy dejte zeslizovatělé lněné semínko (= to mixovat nebudete). Do robotu s „S“ nožem dáme namočené propláchnuté ořechy a trochu pomeleme. Přidáme propláchnutou pohanku a umixujeme. Nemusí to být úplně hladké. Pokud máte menší robot, tak hmotu dejte z robotu do velké mísy a v robotu domixujte zbytek pohanky i s namočenými švestkami a kustovnicí – je lepší, když to je lehce nahrubo, trošku s kousky ovoce. Dejte vše do mísy. Promíchejte a přidejte všechny ostatní ingredience, které jste si připravili (sladidlo, příp. dle chuti máčený seznam, kakao, vanilku, skořici atd.). Hmotu pořádně promíchejte. Pokud se Vám povedla velmi hutná hmota/těsto, tak ji můžete mezi mikrotenovými sáčky vyválet a vytvarovat jako klasické cukroví – udělat si nějaká větší kolečka, nebo nožem nařezat čtverečky apod. Pokud máte těsto řidší, tak ho budete lžící nanášet přímo na pečící papír, kterým si pokladete pláty sušičky. Když je těsto hutné, není třeba na plata sušičky dávat pečící papír. Výška sušenek cca 0,5-0,7 cm. Sušíme na teplotu mezi 37 až 40 (max 42) °C. Vyšší teplotu ne, to už by se zničily enzymy a další látky. Trvá to obvykle cca 14-18 hodin. Záleží na konzistenci „těsta“ a typu sušičky.

TIP: K pohance můžete příště vyzkoušet jiné ingredience a vytvářet různé variace sušenek/placek:

  • další nebo jiné natural nepražené ořechy – para ořechy, makadamové ořechy, vlašské ořechy...
  • lněná semínka hnědá, sezamová semínka zlatá nebo černá, slunečnicová semínka
  • jiné druhy sušeného ovoce (brusinky, datle, třešně, rozinky, moruše ...)
  • raw kakao, pravá vanilka, skořice, mletá citronová kúra, strouhaný kokos, raw prášek z baobabu

 

Dle chuti můžeme vytvářet různé variace těchto raw sušenek, které poslouží jako chutná náhražka sladkého pečiva. Raw sušenky tvaruji větší. Někdy je dělám více sladké a jím je samostatně jako sušenky, anebo méně sladké a pak si na ně mažu kvalitní včelí med, domácí raw marmeládu, raw ořechové máslo, raw „nutelu“ a pod.

 

Pozn: © www.syrova-strava.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele tohoto webu je zakázáno (více zde »).

 

 

Zpět

 
 

Reklama:

© 2012-2017 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.