Domácí bezlepkové pohankovo-jáhlové sušenky (raw food)

24.07.2013 21:12

Recept na domácí pohankovo-jáhlové bezlepkové sušenky ve stylu raw food. Sušené do 40-42 °C, přirozeně bez lepku, bez cukru, bez laktózy, bez sóji, bez éček, bez barviv, konzervantů a podobně. Základ hmoty – těsta – tvoří pohanka a jáhly. Pohanka a jáhly jsou v poměru cca jedna ku jedné, aneb 50% pohanky a 50% jáhlí. Pokud se Vám budou zdát sušenky nahořklé, zkuste poměr změnit na 2/3 pohanky a 1/3 jáhlí. Ostatní ingredience jsou variabilní, dle chuti můžeme vytvářet různé variace těchto raw sušenek, které poslouží jako chutná náhražka sladkého pečiva. Raw sušenky tvaruji větší. Někdy je dělám více sladké a jím je samostatně jako sušenky, anebo méně sladké a pak si na ně mažu kvalitní včelí med, domácí raw marmeládu, raw ořechové máslo, raw „nutelu“ a pod.

 

HLAVNÍ INGREDIENCE:

Přes noc nebo na 12-24 hodin namočit do studené vody:

  • pohanku kroupu (2 polévkové misky)
  • jáhly (2 polévkové misky, případně jen jednu misku)
  • natural lískové ořechy (miska)
  • rozinky bio bez cukru (hrnek)

 

Variabilně lze namočit navíc také (a měnit tím různě chutě a vytvářet si různé varianty sušenek):

  • další nebo jiné natural nepražené ořechy – mandle, para ořechy, vlašské ořechy...
  • sezamová semínka zlatá nebo černá
  • jiné druhy sušeného ovoce (brusinky, datle, třešně, goji ...)

 

DALŠÍ MOŽNÉ INGREDIENCE – pro vytváření různých chutí:

  • raw kakao, pravá vanilka, skořice, mletá citronová kúra, strouhaný kokos, raw prášek z baobabu
  • najemno namleté sušené moruše apod.

 

Pokud budete chtít udělat sladší verzi sušenek, tak si připravte ještě raw sladidlo, jako např. raw agávový sirup, raw jakonový nektar nebo raw palmový nektar, případně lze použít čistý rýžový slad nebo co nejtmavší bio javorový sirup – což nejsou již raw sladidla, nicméně pro občasné doslazení je použít můžete – rozhodujte se i dle pocitů.

 

POSTUP:

Do robotu s „S“ nožem dáme namočené propláchnuté ořechy a trochu pomeleme. Přidáme propláchnutou pohanku a umixujeme. Nemusí to být úplně hladké. Pokud máte menší robot, tak hmotu dejte do velké mísy a v robotu domixujte zbytek pohanky i s namočenými rozinkami. Dejte do mísy. Rozemelte dále co nejjemněji namočené a propláchnuté jáhly – dělám to v mlýnku na ořechy a mák, kde lze mlít i mixovat i vlhké ingredience. Pak jáhly přidejte do mísy k pohankové hmotě. Promíchejte a přidejte všechny ostatní ingredience, ktré jste si připravili (sladidlo, máčený seznam, kakao, vanilku, skořici atd..., můžete si i hmotu rozdělit na dvě části a každou ochutit trochu jinak – jednu s kakaem, druhou třeba se sezamem nebo strouhaným kokosem). Hmotu pořádně promíchejte. Pokud se Vám povedla velmi hutná hmota/těsto, tak ji můžete mezi mikrotenovými sáčky vyválet a vytvarovat jako klasické cukroví – udělat si nějaká větší kolečka, nebo nožem nařezat čtverečky apod. Pokud máte těsto řidší, tak ho budete lžící nanášet přímo na pečící papír, kterým si pokladete pláty sušičky. Když je těsto hutné, není třeba na plata sušičky dávat pečící papír. Výška sušenek cca 0,5-0,7 cm. Sušíme na teplotu mezi 37 až 40 (max 42) °C. Vyšší teplotu ne, to už by se zničily enzymy a další látky. Trvá to obvykle cca 14-18 hodin. Záleží na konzistenci „těsta“ a typu sušičky.

Tip: Některé ingredience na tento recept seženete přímo v e-shopu Vitalvibe.cz » Na první nákup můžete získat slevu 7 %, zadáte-li u objednávky slevový kód ve tvaru: syrovastravacz

Pozn: © www.syrova-strava.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více info zde »).



 

 

Zpět

 
 

Reklama:

 

© 2012-2024 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode