Celerová polévka krémová (raw food)
11.02.2013 07:45
Jednoduchý recept na raw krémovou celerovou polévku. Krémové konzistence docílíme pomocí kešu oříšků. Polévka je hotová do 10 minut.
INGREDIENCE ANEB CO POTŘEBUJETE (množství na jednu porci vydatné polévky):
- Voda - 3/4 šálku studené či vlažné vody.
- Celer - 1 šálek hrubě nasekaného či nastrouhaného celeru (bulvy Miříku celeru).
- Celer - ½ šálku jemně nastrouhaného celeru (zatím nechat stranou, nemixovat, vloží se do polévky až na závěr).
- Kešu oříšky - 1/4 šálku natural raw kešu oříšků (24 nebo aspoň přes noc namočených ve studené/vlažné vodě).
- Česnek – 1/4 stroužku čerstvého česneku, nebo trocha sušeného česneku, případně česneku medvědího.
- Sůl – dle chuti organická nerafinovaná soli – mořská, růžová himalájská nebo keltská.
- + variabilně lze přidat další koření (kmín, oregáno, libeček, kari...) anebo jednu malou mrkev (polévka bude více nažloutlá a lehce chuťově odlišná - viz foto 2)
POSTUP:
- Do mixéru vložte všechno kromě toho jemně nasekaného celeru - tedy do mixéru dejte vodu, kešu oříšky, hrubě nasekaný/nastrouhaný celer, sůl a česnek, případně i nahrubo nastrouhanou menší mrkev. Pokud nemáte rádi silnou česnekovou chuť, tak čerstvý česnek nemixujte, ale přidejte ho vylisovaný nebo rozmačkaný až na závěr a zamíchejte do směsi.
- Rozmixujte do hladka.
- Přelejte do kastrůlku, přidejte ten jemně nasekaný celer a pokud jste si dali stranou čerstvý česnek, tak ho přidejte až nyní.
- Opatrně ohřejte za stálého míchání na co nejmenším ohni či ve vodní lázni do teploty 42 °C.
- Ozdobit můžete zeleným lístkem Miříku celeru nebo řapíkatého celeru. Ihned podávejte.
Polévka bez mrkve:
Polévka s mrkví:
Pozn. 1: Jako vše ostatní, jezte polévku pomalu, převalujte ji v ústech, promíchejte se slinami, než polknete. Usnadníte tak tělu trávení a vstřebání důležitých živin.
Pozn. 2: Celer působí protizánětlivě, detoxikačně a močopudně, podporuje činnost ledvin, trávení a funkci žaludku. Pomáhá při léčení překyselení organismu a nachlazení. V lidovém léčitelství je známý i jako přírodní afrodisiakum. Obsahuje například vitamíny řady B, A, K, E, C (zejména zelená nať/listy), dále horčík, vápník, sodík, zinek, draslík a fosfor, lehce stravitelné bílkoviny a sacharidy.
Pozn: © www.syrova-strava.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele tohoto webu je zakázáno (více zde »).