Proč přírodní kosmetika a eko drogerie aneb čemu se vyhýbat

13.06.2014 18:50

Možná Vás napadne, proč se zabývám na webu Syrová strava i přírodní kosmetikou a ekodrogerií. Možná se ptáte, co to má společného se zdravým jídlem a pitím?

Myslím, že hodně. To, co nanášíme na kůži, pleť, vlasy a nehty nebo co vdechujeme se stejně jako jídlo a pití dostávají do našeho těla, byť trochu jiným způsobem. Kosmetické přípravky se vstřebávají kůží do těla i krevního oběhu a tak přímo ovlivňují naše zdraví a vitalitu, podobně jako jídlo a pití. Vždyť pokožce se říká „vstupní brána do organismu“. Syntetické látky, hojně používané v běžné kosmetice, jsou pro naše těla neznámé, tělo je nedokáže zpracovat či řádně odbourat a tak se nám tyto látky obvykle hromadí v tkáních a mohou nastartovat i různé alergické reakce, vyrážky či vážné zdravotní potíže.

Proto je důležité se zamyslet nejen nad tím, co jíme a pijeme, ale také nad tím, jaké používáme krémy, oleje, mýdla, šampony, barvy na vlasy, líčidla, parfémy, sluneční kosmetiku, prací prostředky, úklidové prostředky a další drogerii a kosmetiku.

Nejlepší volbou je tedy co nejčistší přírodní či bio kosmetika a drogerie bez chemie – tedy bez různých konzervantů, barviv, emulgátorů a podobně. Vhodnější a zdravější je pro nás čistá přírodní kosmetika, kde je „chemie“ nahrazena přírodními výtažky či esenciálními oleji. Pokud jsou ony navíc v bio kvalitě, z kontrolovaného ekologického zemědělství, tím lépe.

Vždyť správná kosmetika a drogerie může podporovat zdraví naše i zdraví planety Země.

Co by tedy nemělo být obsaženo v čisté přírodní kosmetice aneb čemu je dobré se vyhýbat*:

  • Hliník (aluminium, aluminium zirkonium, aluminium chlorohydrate)

Hliník se používá jako složka deodorantů a antiperspirantů, ucpává potní póry a žlázy, způsobuje podráždění citlivé pokožky v podpaží a je spojován s karcinogenitou, ale i dalšími zdravotními potížemi.

  • Parabeny (vše, co má v základu slovo „paraben“, jako methylparaben, propylparaben)

Jsou to syntetické konzervanty, jež vykazují hormonální aktivitu, způsobují alergické vyrážky, pravděpodobně mají karcinogenní účinky a bývají spojovány s rakovinou prsu u žen.

  • PEG deriváty (například PEG-300, PEG-100 stereate, stereath-21)

Tyto syntetické emulgátory na sebe váží vodu, a proto jsou nejhojněji užívány v hydratačních produktech. PEGy ale narušují kůži (porušují její strukturu a obranyschopnost) a způsobují, že skrze ni snáze procházejí ostatní (i škodlivé) látky. Při jejich výrobě jsou používány velmi jedovaté látky.

  • Ropa a její deriváty (paraffinum liquidum, mineral oil, petrolatum či vazelína)

Tato levná plnidla krémů lze najít snad ve všech pleťových produktech. Vykazují orgánovou toxicitu, ucpávají póry, způsobují dehydrataci, záněty a černé tečky a tvoří na kůži neprodyšný film.

  • Silikony (názvy s koncovkou -cone, -thicone, -thiconol, -siloxane nebo -silane)

Silikony jsou syntetické složky šamponů i krémů, které vytvářejí neprodyšný film, vysušují pokožku a podněcují vznik pupínků či akné. Používají se jako složka dodávající lesk a hebkost bez pocitu mastnoty.

  • SLS (Sodium Laureth/Lauryl Sulphate)

SLS je syntetické pěnidlo, které narušuje ochranný film pokožky, lze ho najít ve složení sprchových gelů, v koupelových pěnách i vlasových šamponech. Sulfáty způsobují přesoušení pokožky, alergie, tvorbu lupů, ekzémy a snižují obranyschopnost vůči bakteriím i plísním.

  • Syntetická parfemace (parfum)

Bývá nejčastějším zdrojem alergických reakcí i vytrvalých bolestí hlavy či migrén. Vyvolává a zhoršuje kožní alergie a také dýchací obtíže, obzvlášť u astmatiků. Používá se jako levná náhražka pravých přírodních vůní.

  • Těžké kovy (olovo, kadmium, rtuť, arzen, berylium i jiné)

Jsou součástí dekorativní kosmetiky, hromadí se v těle, čímž snižují jeho schopnost regenerace a obranyschopnost a mají pravděpodobně karcinogenní účinky.



Dalším vodítkem při výběru správné přírodní kosmetiky jsou certifikáty a jejich loga:
Podle označení Leaping Bunny poznáte, že kosmetika nebyla testována na zvířatech. Označení Vegan navíc poukazuje, že produkt neobsahuje žádné složky živočišného původu. Mezi nejznámější certifikáty přírodní kosmetiky patří BDIH, NaTrue, Ecocert, Cosmebio či české certifikáty CPK a CPK Bio.

 


Poznámka: *zdroj seznamu nevhodných látek a certifikátů: www.biooo.cz.


 

 

Zpět

 
 

Reklama:

 

© 2012-2024 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode