Pokud se rodiče stravují syrovou stravou, jak ovlivňují mysl a stravu svého dítěte?

13.09.2013 19:53

Rozhodnout se, že změníme stravovací návyky je projevem rozhodnutí naší svobodné vůle a máme na to nárok. Co si o nás myslí okolí nám může být „jedno“, ale musíme si být vědomí toho, že naše činy ovlivňují naše děti. Jdeme jim příkladem, ať chceme nebo ne.

Jak mé stravování pouze syrovou stravou ovlivnilo mého syna? Chcete vědět, jak to s jídlem vypadá u nás doma?

 

Mohu si jíst přeci co chci – reakce rodiny

To je přátelé pravda, můžeme si jíst co chceme, ale jako vše, má i tohle své následky :) Po půl roce co jsem na syrové stravě, se v naší rodině nic nezměnilo. Mají buď odmítavý, konfrontační postoj, nebo soucitný ve smyslu, že špatně dopadnu.

Nic méně čas vše otupí a zklidní, takže si už na to zvykli a neřeší se tohle téma tak často. Snažil jsem se to všem vysvětlit. Buď se mi to nepovedlo, nebo nechtěli či nejsou připraveni naslouchat. Budu upřímný. Strávil jsem vysvětlováním spoustu času a to, že to neberou či odsuzují, nebo mají o mne obavu je už jejich problém. Neřeším to a je mi to jedno. Co mě ale jedno není a záleží mně na něm z celého srdce nejvíce, je můj syn Vláďa.

 

Měli bychom dětem vysvětlit, že budeme jíst jinak, než všichni ostatní.

Při mém rozhodnutí přejít na syrovou stravu mě nenapadlo, že tohle bude jedna ze zásadních otázek, kterou budu řešit. Ať chceme či nechceme, jsme pro naše děti vzorem a s tím musíme počítat. Určitě musíme tuto změnu s dětmi dobře komunikovat, tak ať ji pochopí. V neposlední řadě pak těmto změnám přizpůsobit i stravování v rodině.

Tohle u nás bylo v pohodě. Vláďa už byl zvyklí z minulosti na mé pránické přechody, půsty a tak to vzal spíše s úsměvem.

 

Rodiče se rozhodnou jíst syrovou stravu a co budou jíst děti?

Ze syrové stravy jsem nadšen a samozřejmě vím všechny aspekty a výhody příjmu pouze syrové stravy. Rovněž jsem si vědom, jak jsou nezdravé určité typy jídel, které jí Vláďa.

Jak to vyřeším? mám ho začít předělávat či nechat na normální stravě? Žádný návod, žádné doporučení jak postupovat. Moc lidí dlouhodobě na syrové stravě není a nemá kdo poradit. Tak co teď?

 

NIC

Rozhodl jsem ponechat Vláďovi absolutní volnost v tom co jí. Říkám mu, ať jí to co mu chutná a z čeho je nadšen. Je to moje životní filosofie, že každý by měl dělat jen to z čeho je nadšený, takže všechna jeho rozhodnutí v oblasti jídla plně respektuji. Nesnažím se mu tedy nic vnucovat,  či měnit jeho stravovací návyky, ať si jí co chce. Rovněž mu nedělám žádné přednášky o zdravém či nezdravém jídle a mluvím na dané téma, jen když se mě sám ptá. Na večeři mu vařím jeho oblíbené rybí prsty na oleji, na svačinu mu chystám i rohlíky z máslem – protože si to tak přeje.

Pokud chce vyloženě něco nezdravého, tak se mu snažím nabídnout zdravou alternativu. S tím, že jen doporučují, ale volba je na něm. Snažím se pouze vytvářet podmínky pro zdravou výživu, kupovat kvalitní potraviny a jít příkladem.

 

Když se NIC začíná projevovat v zájem

Každý večer si chystám talíř ovoce. Najednou Vláďa po své večeři začíná pravidelně ujídat ještě z moji :) Denně něco klíčím a jak Vláďa chodí přes kuchyň, zastavuje se a ochutnává. Oblíbil si pšenici a když dochází, tak sám upozorní, že musíme jít do zdravé výživy nakoupit a dát naklíčit novou dávku. Je spousta drobných situací, kdy si bere více ovoce a přestává jíst sladkosti. Když jsme v obchodě, tak ho i s úsměvem nabádám a říkám: „Kup si nějakou sladkost“, ale nechce a večer místo sladkostí se jí meloun a místo brambůrek pšenice či mungo fazolky.

 

Tak to vypadá u nás z hlediska stravování. Jak to bude dál? přeci jak Vláďa bude chtít… Vláďovi je 12 let, takže má už svůj vlastní rozum a cit pro výběr. Pokud má někdo menší děti, třeba ve věku do 6 let, je otázka jak vybírat stravu dítěti, když samo nemůže rozhodnout o tom co chce.

 

Můj pohled na stravování dětí

Jít příkladem, nejíst a nekupovat domů nezdravé věci, avšak nechat dětem volnost výběru. Výběrem myslím ať si volí v rámci zdravé výživy, ovocem a zeleninou. Nechť jí to co chtějí a najdou si svoji šťastnou „stravovací“ cestu životem.

 

S úctou, láskou a úsměvem Vladimír Böhm

 

18. 7. 2013

 

Zdroj: https://vladimirbohm.cz, článek publikován na webu www.syrova-strava.cz se svolením autora.


 

 

Zpět

 
 

Reklama:

 

© 2012-2024 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode