Mandlové mléko natural - základní recept

05.12.2012 19:00

Mandlové mléko je velmi snadná záležitost. Potřebujete k jeho výrobě jen natural neloupané a nepražené mandle, vodu a mixér. To zní dobře, nemyslíte?

 

Mandle 24 hodin anebo přes noc namočte ve studené/vlažné vodě. Tím ze syrových mandlí vzniknou enzymaticky živé a pro nás výživné a dobře vstřebatelné oříšky.

 

Mandle dejte do mixéru, doplňte trochu vody a pořádně rozmixujte. Pokud jste je předem máčeli, tak do mixéru přelejte mandle i s tou vodou.

 

Přeceďte vzniklou bílou tekutinu přes "čajové sítko" nebo plátenko. Mandlová hmota, která se Vám oddělí, je dále použitelná například jako základ pomazánek nebo ji můžete přidat do ovocného či zeleninového salátu. Uchovávejte ji v ledničce a spotřebujte nejlépe tak do 2 dnů. Čím dříve, tím lépe.

 

Přecezené bílé mandlové mléko je hotové. Můžete si jej dochutit raw agávovým sirupem nebo pravým včelím medem, posypat třeba skořicí a vypít takto za pokojové teploty, nebo si jej vychladit (například pro osvěžení v létě) anebo opatrně ohřát za stálého míchání do teploty 42 °C, abyste nezničili enzymy a další důležité látky.

 

Množství mandlí a vody po několika vyzkoušeních budete mít v oku. Záleží, pro kolik lidí ho děláte, a jak intenzivní chutě chcete docílit. Každý člověk má jinou chuť a jiné potřeby, záměrně zde neuvádím přesné množství. Sama to dělám intuitivně "od oka" a funguje to skvěle :-)

 

Pozn.: Mandle obsahují mnoho minerálů, zejména draslík, zinek, železo, vápník a hořčík. Stejně tak v nich najdeme mnoho vitaminů, např. vitamin E a vitamíny skupiny B (riboflavin, thiamin, kyselina listová) a vlákninu. Obsahují kolem 50% tuku, 20-25% bílkovin a asi 10 % sacharidů.

 

Pozn: © www.syrova-strava.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele tohoto webu je zakázáno (více zde »).


 

 

Zpět

 
 

Reklama:

 

© 2012-2024 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode