Dornova metoda aneb jak narovnat páteř a odstranit nejen bolesti zad, kyčlí a kloubů

15.03.2013 18:41

Znáte to? Bolesti zad. Bolesti hlavy. Ischias. Vyhřezlé ploténky. Boleti kolen, kyčlí a loktů. Zatuhlá šíje. Pískání v uších. Je málo těch, kterým tyto záležitosti vůbec nic neříkají. V dnešní době plné stereotypů, převážně nezdravých, se není čemu divit. Mnohdy se k tomu přidávají další potíže – se štítnou žlázou, trávením, únava a slabost, motání hlavy, závratě, rozostřené vidění, občasné arytmie, chronická rýma, dráždivý kašel, astma, tlaky na hrudi, nejrůznější kožní problémy, emoční výkyvy...a podobně. Klasická medicína se snaží většinou jen potlačit tyto příznaky, v lepším případě dospěje k názoru, že potíže mohou pocházet od stresu či od páteře – většinou řeknou, že od krční nebo bederní, což v dnešní počítačové době není nic divného... Tak Vám je doporučeno nestresovat se :-), případně nějaká psychoterapie, a k tomu cvičení, fyzioterapie či rehabilitace a úprava pozice, při které sedíte u počítače a podobně. Možná už jste byli i Vy, milí čtenáří, v této fázi, a začali jste zpracovávat své emoce či přesvědčení, a k tomu jste začali podle fyzioterapeutů cvičit, upravili pozici v práci, možná jste i pozměnili návyky špatného držení těla..., možná jste i sami experimetovali s bylinkami, esencemi, terapiemi a masážemi všeho druhu..., změnili stravu, ale výsledky přesto mizivé? Mnohdy dokonce mohou některé masáže nebo běžně doporučované cviky od fyzioterapeutů vyvolat i silné „zablokování“ nebo výrazné zhoršení stavu, i přesto, že cvičení provádíte pod odborným dohledem a dodržujete správnou techniku. Tak proč se Váš stav nelepší? Proč je Vám třeba i hůře?

A co když tyto „standardní“ masáže nebo cviky jsou vhodné jen pro případ, kdy všechny kosti, obratle a klouby jsou na svém správném místě? Tedy spíše pro prevenci, než léčbu? Představte si, že existuje nějaká doporučená sestava cviků pro posílení svalstva a pro podporu správného držení těla. A bez ohledu na to, že každý člověk jsme jiný, je Vám doporučena stejná sestava (obvykle na posílení břišních svalů, zádových svalů, svalů mezi lopatkami, protažení prsních svalů a cviky na krční páteř...). A přitom je možné, a díky například Dornově metodě po mnoho let vyzkoušené, že lidé mívají velice často každou nohu jinak dlouhou, posunuté obratle i klouby. Ať už jako důsledek nešetrné manipulace při narození, Collisova testu, následkem pádu na lyžích, autonehody, úrazů atd. Různě, každý jinak, každý individuálně, neb každý člověk je individuální. Když pak začnete cvičit standardní cviky, a máte například některý z bederních obratlů vsunutý dovnitř těla, nebo kostrč vsunutou více do těla, můžete si některými standardními cviky velmi přihoršit...

Takže co s tím? Odpovědí může v mnoha případech být právě Dornova metoda.

Dornova metoda je manuální terapie, pomocí které jsou klouby a obratle šetrně uváděny do původních správných (ideálních) poloh, a to při současné součinnosti svalů v dané oblasti, čímž se vyrovnává statika těla.

Dornova metoda se provádí volným a přirozeným pohybem ošetřovaného a jemným tlakem palců, nebo ruky terapeuta. Nedochází k žádným prudkým pohybům, jako například u chiropraxe, které by mohly ošetřovanému ublížit.

Dornova metoda hledá a léčí přímo příčinu nemoci. Nejprve se zabývá základem = dolními končetinami. „Dornovci“ z praxe uvádějí, že 95% lidí, kteří k nim dojdou, mají křivý základ, tedy nestejně dlouhé dolní končetiny. A proto zde je soustředěna v první fázi většina pozornosti terapeuta i ošetřovaného.

Dornova metoda je promyšlený a logický systém rovnání lidského těla. Je to alternativní a celostní metoda. Autorem je pan Dieter Dorn, který „znovuvynalezl“ způsob, jak neuvěřitelně rychle a jemně korigovat a napravit vysunuté obratle, různá vybočení páteře (skolióza, lordóza, kyfóza, spondylóza), bolavá ramena, brnění či znecitlivění rukou a nohou, rozdílnou délku končetin, posunutou kostrč, bolesti kyčli, bolesti v bederní, hrudní nebo krční páteři, bolest v kolenou, loktech, kotnících či zápěstí...

Pan Dieter Dorn byl majitelem pily a za domem se mu pásly krávy... Byl to zemitý a pracovitý muž se zdravým, selským a logickým přístupem k životu i člověku. Žil v Německu, kde se tato metoda praktikuje již přes 30 let. Dornova metoda se postupně rozšiřuje do celého světa. Pan Dieter Dorn zemřel v lednu 2011.

Dornova metoda se velice často s úspěchem doplňuje baňkováním a Breussovou masáží.



Léčitelé, kteří používali manuálních technik – (masáže, „napravovači“ kostí, atd.) – věděli vždy, že mnoho nemocí přímo souvisí se stavem páteře.

Mnoho z nás má už od dětství, či dokonce od narození, posunuté kosti. To se ukazuje na rozdílech mezi pravou a levou stranou, např. rozdílná délka dolních končetin, na sanicích, zuby nemají dost místa nebo rostou přes sebe atd. Tato posunutí se vytvářela celá léta, kořeny nervů, které vystupují z páteře byly přiskřípnuty, svaly kolem reagují a stáhnou se, stabilizují tento stav a to vše vede k nejrůznějším onemocněním – příčiny se pak hledají jinde a „léčí“ se…

Každý z nás snad zná ten pocit znecitlivění či mravenčení v rukou nebo nohou, pocit slabosti ve svalech; příčinou je přiskřípnutý nerv. Tato porucha funkce nervu se může vyskytnout kdekoliv v těle, kde se posunuly kosti.

Nervy potřebují pro správné fungování bezvadný kostní aparát! Kostra či kostní stavba jsou denně zatěžovány, začátek můžeme hledat už v těle matky. A tam lze také najít příčiny různých poruch a nemocí. Proto má páteř a pozice kostí v tělo obrovský význam!

A většinou začíná všechno posunutím – vysunutím kyčelního kloubu, což se projeví rozdílnou délkou spodních končetin. Z toho se pak vyvine vybočení pánve, jedna strana křížové kosti se posune dopředu a konečně se poruší celá stabilita páteře. Když už náhodou orthopedie zjistí rozdíl v délce dolních končetin, řeší tuto situaci zvýšením podpatku, což má fatální následky, neboť tím se tento špatný stav stabilizuje! Neřeší tedy příčinu; ta se projeví potom časem jako artróza v kloubu. Celý skelet je na sobě závislý, je jako stavebnice, posune-li se jedna část, ostatní na to reagují.

Ztráta stability celé páteře vede ke zvýšení napětí svalů až do hlavy. Důsledek jsou nejenom bolesti, ale také různé nemoci, neboť nervy, které regulují lokální prokrvení, jsou přitlačeny a nemohou vykonávat svou funkci. Svaly se natáhnou a masážemi se mohou uvolnit jen částečně a krátkodobě.
Injekce, tablety a obstřiky také nepomohou, protože odstraňují jen symptomy, nikoliv příčinu – poruchy na páteři zůstávají.

Nervový systém ztratí díky porušenému přílivu informací kontrolu nad funkcemi orgánů, imunologickým reakcím – (alergie, rheuma) – a dělení buněk – (rakovina). Mechanismy, které se jednou daly do pohybu, a ke kterým se pak přidávají další faktory jako životospráva, jedy v potravinách a životní prostředí, způsob života, vrozené předpoklady, duševní a fyzické konflikty atd., se vydávají svou cestou.

Díky poruchám pánevní kosti – křížů – dochází k natažení sedacích svalů a přiskřípnutí isch. nervu. Jeho funkce se naruší a to způsobuje většinu nemocí dolní části těla. Je tedy životně důležité starat se o to, aby naše nohy „správně seděly!“

 

Úryvky z článků Dietera Dorna z časopisu Dorn-Forum č. 4, ročník 2004:
"Pacient se léčí sám, terapeut jen pomáhá"

V této době pracuje už mnoho terapeutů s Dornovou metodou (dále jen DM). Metoda sestává v podstatě ze dvou částí:
1. jemné grify - nebo tlak palce terapeuta
2. samostatná cvičení pro doma

Obě součásti jsou stejně důležité... Narovnání obratlů a kloubů samo o sobě nestačí, jestliže se neprovádí doma samostatné cvičení. Kloub je slabý, vazy jsou natažené, všechno je ještě čerstvé...
Domácí cvičení pomůže všechno stabilizovat, ale to už závisí na pacientovi.

Existují pacienti, kteří se ve skutečnosti vůbec nechtějí vyléčit. Vyhovuje jim být nemocný z mnoha důvodů a ani si to sami neuvědomují. Nakonec to dopadne vždycky vlastně tak, jak si to dotyčný přeje. Každý má svůj osud ve svých rukách.

Chemie mezi pacientem a terapeutem musí harmonovat. Terapeut musí upřímně chtít pacientovi pomoci a soucítit s ním. Dorn-terapeutem se člověk nestává ze dne na den. Návštěva semináře, kde se člověk naučí hmaty nestačí. Terapeuté, pro které stojí peníze na prvním místě nebudou mít dlouhodobě žádný úspěch. Lidé, kteří se vezou na nějaké módní vlně a chtěli by přitom pokud možno vydělat co nejvíce peněž, pro ty se DM nehodí.

Čím více se DM dostává do "odborného světa", tím více se tříští. Jsem bezmezně zklamaný školskou medicinou i léčiteli. Dnes už se nejedná o dobro pacienta. Dnes už člověk není pacient, ale zákazník (klient). Jedná se o to vydělat co nejvíce peněz s nejemnším nasazením a bez srdce.

Jestliže člověk dobře ovládá Dornovu metodu upřímně se snaží pomoci a dává samostatné cvičení na cestu, je tento člověk za 1/4 roku zavalen prací.

Jméno Dorn-terapeut (ani metoda sama) není patentována ani ochráněna. Proto se samozřejmě najdou neseriózní lidé, kteří z DM chtějí vytlouct co největší profit...

DM je laická metoda, vznikla u mě doma. Sám jsem si s ní mohl pomoci. Také jsem mohl pomoci mému sousedovi. Později přicházeli i jiní lidé... Neměl jsem žádné postraní myšlenky. Všechno přišlo samo od sebe.

Existují také pacienti, kteří vždycky znovu narazí na špatné terapeuty. Člověk bude vždycky zaveden tam, kde má být. Někdy má přijít pomoc, někdy prostě ne. Někdy si ji člověk zaslouží, někdy ne. Určitý talent a vlohy by Dorn-terapeut měl mít. Když jsem se zeptal toho starého sedláka Josefa Müllera, od kterého jsem se naučil tu metodu tlaku palce, jestli se to dá naučit, řekl mi: "Ty se to nemusíš učit, ty to umíš."

Lidé, kteří pracují intuitivně a nechají se vést instinktem a pocitem, mají větší úspěch... Většina nových lékařů a léčitelů má dnes zájem na tom, aby pacienti přicházeli znovu. Pacienti přicházejí znovu jen tehdy, zůstávají-li nemocni...

Jestliže terapeutovo myšlení není v pořádku, nemůže se proces léčení správně rozjet. Takoví terapeuté také většinou ani nenajdou ten správný obratel. Oni sami nespočívají ve svém středu...

Jenom spokojení a vděční pacienti dělají člověka dobrým Dorn-terapeutem...
***** konec úryvků *****
 

A na závěr inspirace, jak najít vhodného a zkušeného terapeuta Dornovy metody? První věc je Vaše intuice, která Vás vede... No a přidáte-li k tomu alespoň špetku zdravého „selského“ rozumu, najdete určitě toho správného člověka.

Jako nápovědu můžete i využít jakousi definici „doporučeného terapeuta Dornovy metody“, kterou jsem našla na stránkách www.dornova-metoda.com - cituji:

„DOPORUČENY TERAPEUT“
je, jak už z názvu vyplývá, prověřený a zkušený terapeut Dornovy metody. Toto označení může získat pouze ten, kdo prošel zkušebním obdobím, kdy se prověřovaly jeho znalosti v praxi, přístup k pacientovi, poctivost, pečlivost a dodržování postupů a etiky Dornovy metody. Seznam doporučených terapeutů slouží lidem hledajícím fundovanou pomoc. Chceme tím také zabránit zneužívání dobrého jména Dornovy metody. Různí lidé nabízející Dornovu metodu ani netuší, co to obnáší, vydávají jakési svoje techniky za Dornovu metodu, prodávají permanentky na týdny dopředu, jsou hotovi za půl hodiny, nenaučí člověka potřebné cviky, zkrátka, využívají jeho nevědomosti a tahají z něj peníze... Od podobných "terapeutů" se zásadně distancujeme. Pro Vaši lepší informovanost uvádíme postup základního ošetření Dornovou metodou. Pouze ve výjimečných případech jsou potřeba více než tři ošetření!
     1. Pohovor, vysvětlení postupu, vyloučení možných kontraindikací.
     2. Měření a srovnání délky dolních končetin - kyčle, kolena, kotníky.
Ošetřující je povinen Vás naučit samostatnému cvičení na kyčle, příp. na kolennní klouby.
     3. Výška kyčelních lopat, vybočení a vyrotování pánve.
     4. Kostrč.
     5. Bederní, hrudní a krční páteř.
     6. Ramenní klouby.
     7. Pokud máte potíže s loktem, zápěstím, čelistí atd.
     8. Terapeut je povinnen Vás naučit samostatným cvičením, týkajících se vašich specif. potíží.
Doporučení terapeuté jsou lidé zodpovědní a vzdělaní i v jiných technikách. Setkáváme se a předáváme si zkušenosti a nové poznatky. Mnoho lidí je velmi překvapených, když se obrátí na doporučeného terapeuta a ten je pošle ke kolegovi, protože je to blíž. „Nekonkurujeme si, naopak, jsme jedna velká rodina, která má stejný cíl - šířit dobré jméno Dornovy metody a pomáhat těm, kteří se na nás obrátí.“

Poznámka: Informace čerpány z www.dornova-metoda.com a knihy „Dornova metoda plus – I Ty můžeš“ (autoři:  MgA. Zuzana Prouzová-Lehrmann a Jozef Púry, vydalo nakladatelství Aplaus)

 


 

Zpět

 
 

Reklama:

 

© 2012-2024 Syrová-strava.cz - všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode